Sedasjon ved egguttak er et trygt alternativ til lokalbedøvelse

I Norge er det vanlig praksis å benytte lokalbedøvelse ved egguttak. Noen kvinner kan ha spesifikke behov som gjør at sedasjon under egguttak er et bedre alternativ.

 

Gynekolog Jon Hausken er en anerkjent ekspert innen prøverørsbefruktning (IVF), med over 20 års erfaring i feltet. Som medisinsk ansvarlig ved Klinikk Hausken har han etablert seg som en sentral skikkelse innen assistert befruktning. Han er opptatt av at pasientomsorgen skal være individuell, og han er anerkjent for sitt engasjement og omsorg for hver enkelt pasient.

Jon forteller at det kan være flere grunner til at noen kvinner foretrekker sedasjon ved  egguthenting. 

– Kvinner som har opplevd overgrep, lider av endometriose, eller har spesielle anatomiske forhold, kan oppleve egguthenting både smertefullt og angstfremkallende. I tillegg har du de kvinnene som har opplevd så smertefulle egguttak at en annen type bedøvelse enn lokalbedøvelse ved egguttak kan være nødvendig for at de i det hele tatt skal kunne klare å fullføre. For alle disse kvinnene kan sedasjon være et godt alternativ.

 

Tidligere smertefulle egguttak

En tidligere smertefull opplevelse ved egguthenting kan skape frykt for at det samme vil skje igjen ved neste egguttak.

– Det er viktig at medisinsk personell tar hensyn til pasientens tidligere erfaringer og justerer behandlingsplanen deretter. Kvinner som har hatt smertefulle opplevelser under egguttak, kan nøle med eller velge å ikke fortsette sin behandling. For disse kvinnene kan tilbud om sedasjon ved neste egguttak være en avgjørende faktor for deres beslutning om å fortsette behandlingen, forteller Jon.

Tilbud om sedasjon reflekterer en tilnærming til pasientomsorg som er skreddersydd den enkeltes unike behov.

 

Overgrep

– For kvinner som har opplevd overgrep kan gynekologisk behandling, som egguttak, være utfordrende. For disse kvinnene kan sedasjon under egguttak gjøre uttaket mer tålelig og redusere angst og ubehag, forklarer Jon.

Sedasjon kan bidra til å dempe angst og stress som kan være forsterket hos overgrepsutsatte, spesielt i situasjoner som kan føles sårbare eller minne dem om tidligere traumer. Gjennom sedasjon kan pasientene oppleve en følelse av distanse fra prosedyren, noe som kan være avgjørende for å håndtere traumerelaterte reaksjoner.

– Å gi overgrepsutsatte muligheten til å velge sedasjon gir dem en følelse av kontroll over deres medisinske behandling, noe som kan være en viktig del av helingsprosessen, sier Jon.

 

Endometriose 

Endometriose er en tilstand hvor vev fra livmorslimhinnen vokser utenfor livmoren, for eksempel i bukhinnen rundt livmoren, på egglederne eller eggstokkene. Dette kan forårsake arrdannelser og sammenklebinger av vev i bekkenområdet som kan gjøre egguttak smertefullt og teknisk utfordrende.

 

Anatomiske utfordringer

– Noen kvinner har en anatomi som gjør egguttak mer smertefullt, forteller Jon. 

Noen vanlige eksempler på slik anatomiske tilfeller:

Bakovervendt livmor 

Noen kvinner har en livmor som er bakoverbøyd eller tiltet mot ryggraden i stedet for å vippe fremover mot blæren. Dette kan gjøre tilgangen til eggstokkene vanskeligere under egguttaket.

Sammenvoksninger eller arrvev

Tidligere kirurgi, infeksjoner eller endometriose kan føre til dannelse av arrvev eller sammenvoksninger i bekkenet, noe som kan forstyrre tilgangen til eggstokkene.

Anomalier i eggstokkene

Noen kvinner kan ha uvanlige plasseringer eller størrelser på eggstokkene, som kan gjøre egguttak mer utfordrende.

Trangt vaginalområde eller smertetilstander

Tilstander som vaginismus, der det er en ufrivillig sammentrekning av musklene rundt skjeden, kan gjøre innsetting av de nødvendige instrumentene for egguttak smertefullt.

 

Overvekt

Anatomiske forandringer grunnet overflødig fettvev, spesielt i bekkenområdet hos overvektige, kan gjøre det teknisk vanskeligere å nå eggstokkene. Disse forandringene kan komplisere egguttaket og være en av grunnene til at overvektige pasienter kan foretrekke sedasjon fremfor lokalbedøvelse.

 

Sedasjon er trygt 

Sedasjon under egguttak er en trygg prosedyre når den utføres av kvalifisert helsepersonell og under riktige medisinske forhold. Pasientens sikkerhet og komfort er høyeste prioritet, og medisinsk helsepersonell vil sørge for at pasienten er godt ivaretatt gjennom hele prosessen.

– Det er viktig at beslutningen om å bruke sedasjon tas i samråd med kvalifisert helsepersonell som kan vurdere pasientens helsetilstand, historie og personlige preferanser. Enhver beslutning om bruk av sedasjon bør være utredet, velinformert og tilpasset den enkeltes behov og situasjon, avslutter Jon.

Ønsker du mer informasjon om sedasjon ved egguttak, eller har spørsmål relatert til prosedyren, ikke nøl med å kontakte oss:

Klinikk Hausken for egguttak med sedasjon

Anestesispesialisten.no for spørsmål om sedasjon for annen gynekologisk undersøkelse og celleprøve