Karianne sitter helt stille med blikket festet ned i det grå gulvet. Hjertet slår raskt mens hun knytter hendene sammen. Hver gang døren til behandlingsrommet åpner seg, kjenner hun et stikk av panikk, etterfulgt av en lettelse når hun innser at det ikke er hennes tur ennå.
Hele 10-20 % av Norges befolkning er redde for å gå til tannlegen. Odontofobi er angst for tannbehandling. Graden av angst kan variere, men 3-5 % har sterk angst.
Karianne er en av dem. Hennes egentlige navn er ikke Karianne, men hun ønsker å være anonym da hun skjemmes over tennene sine.
Karianne har sterk angst for å gå til tannlegen. Det har ført til større skader og dårlig tannhygiene over tid. I dag skal hun fjerne gamle rotfyllinger og deretter sette inn skruer for å feste nye kroner. Alt under narkose. Uten narkose hadde hun ikke turt.
Karianne gleder seg til å bli ferdig med behandlingen. I flere år har hun slitt med dårlig ånde og unngått sosiale settinger grunnet tennene sine.
Møte med anestesilegen
– Hei, er det du som er Karianne? hører plutselig Karianne en vennlig stemme si.
Det er anestesilege Stefan fra Anestesispesialisten. Han hilser på Karianne og viser henne veien til behandlingsrommet, et sted som føles litt skremmende, men også som et steg mot en forbedring hun lenge har ønsket seg.
Stefan merker at Karianne er nervøs. Han tar seg tid til å snakke med henne og starter med å forklare hvordan narkosen vil foregå.
– Vi vil overvåke deg nøye gjennom hele prosedyren. Vi følger med hele tiden, og du er i trygge hender, informerer Stefan.
Videre går Stefan gjennom Kariannes medisinske historie, inkludert eventuelle allergier og medisiner hun tar. Dette er viktig for å unngå interaksjoner og for å tilpasse narkosen best mulig til hennes behov.
Under narkose ved tannbehandling er det behov for god tilgang til munnen. Derfor brukes det ofte en intubasjon gjennom nesen, da er det ikke noe som er i veien for tannlegen i munhulen. Det er en fleksibel tube (endotrakealt rør) som føres gjennom nesen og ned i luftrøret for å sikre frie luftveier og bistå med ventilasjon under narkosen. Stefan spør derfor Karianne hvilket nesebor hun puster best med slik at han kan velge det neseboret som er best egnet for intubasjon.
Stefan foretar så en rask fysisk vurdering for å sikre at Karianne er i en tilstand som er egnet for narkose, og sørger så for at Karianne forstår alle aspekter av behandlingen, og gir henne muligheten til å stille spørsmål.
– Jeg er redd for å ikke våkne igjen etter narkosen, sier Karianne.
Stefan beroliger Karianne og forklarer at de vil passe på henne under hele prosessen. Målet er å gjøre opplevelsen så komfortabel som mulig for Karianne.
– I din situasjon er narkose et godt valg. Tannlegen kan nå gjennomføre den nødvendige tannbehandlingen, og du vil ikke føle stress eller smerte, forklarer Stefan.
Karianne begynner å gråte. Det er tydelig at dette er tøft for henne.
Stefan rekker henne en boks med tørkepapir, og lar henne ta seg et øyeblikk. Hans rolige tilstedeværelse tilbyr en stille støtte, og etter noen dype åndedrag virker Karianne noe mer avslappet.
– Det er helt normalt å føle seg sånn, fortsetter Stefan med en beroligende tone. Mange blir nervøse før en operasjon, spesielt når narkose er involvert. Men jeg vil at du skal vite at vi har et team av svært kvalifiserte profesjonelle som har gjennomført denne typen prosedyrer mange ganger før. Vi overvåker deg nøye gjennom hele prosedyren for å sikre at du er trygg.
Karianne nikker, tørker tårene, og ser litt mer lettet ut.
– Takk, Stefan. Det betyr mye å høre at jeg er i gode hender.
– Selvfølgelig, Karianne, svarer Stefan. Det er vår jobb å sørge for at du føler deg trygg og komfortabel. Har du noen flere spørsmål eller bekymringer jeg kan hjelpe deg med?
Etter et lite opphold, rister Karianne på hodet.
– Nei, jeg tror jeg er klar nå. Takk for at du tok deg tid til å forklare og berolige meg.
– Det er det minste jeg kan gjøre, sier Stefan og smiler oppmuntrende.
Før Karianne legges i narkose får hun smertestillende i form av tabletter (paracet og ibux) og kortison tabletter som forebygger kvalme og mulig inflammasjon med tilhørende smerte og hevelse i operasjonsområdet, etter behandlingen.
Klar for narkose
Etter den første samtalen og vurderingen er Karianne klar for narkosen.
Stefan plasserer en intravenøs venekanyle for administering av narkosemidler på hånden hennes og kobler henne til overvåkingsutstyr.
Inne på behandlingsrommet har Karianne nå også møtt anestesisykepleier Anne. Når pasienter blir lagt i narkose, er det alltid et team bestående av en anestesilege og en anestesisykepleier, alt i henhold til Norsk Standard for Anestesi.
Før narkosen starter, gjør Stefan en siste sjekk for å forsikre seg om at alt er klart, og gir Karianne et beroligende smil.
Med Stefan ved sin side føler Karianne seg litt tryggere, vel vitende om at hun snart vil våkne opp med en mye bedre tannhelse.
Etter narkosen
Prosedyren går uten komplikasjoner, akkurat som planlagt. Karianne våkner gradvis fra narkosen og føler seg overraskende bra. Selv om hun er litt surrete – en naturlig ettervirkning av narkosen – er hun overveldet av en følelse av lettelse og glede over at behandlingen er over.
Rommet spinner svakt rundt henne, men hun er rolig og smiler. Hun kjenner en mild tretthet, men det er en behagelig og rolig følelse.
Hun hører den beroligende stemmen til Stefan som forsikrer henne om at alt har gått bra. Denne opplevelsen åpner en ny fase i livet hennes. Nå trenger hun ikke lenger unngå sosiale situasjoner grunnet dårlig ånde eller for å skjule smilet sitt.
Litt etter litt kommer hun tilbake til full bevissthet. Hun ser frem til å starte denne nye reisen med fornyet selvtillit.
Kort tid etter at Karianne er ved bevisstheten, ankommer hennes ektemann klinikken for å hente henne. Selv om det er sjelden at komplikasjoner oppstår etter en narkose, kan anestesimidlene som brukes under narkosen påvirke hukommelse, konsentrasjon, vurderingsevne og reflekser i én til to dager. Man må derfor hentes av en voksen ansvarlig person etter narkose.
Har du spørsmål eller ønsker du mer informasjon om narkose kan du ta kontakt med Anestesispesialisten her.