Å våkne opp fra narkose er en opplevelse som varierer fra person til person. Umiddelbart etter å ha våknet kan mange føle seg trøtte eller desorienterte. Når vi gir narkose hos tannlegen, setter vi lokalanestesi. Behovet av andre smertestillende og narkosemidler blir da lavere, slik at pasienten våkner raskt og kommer seg til hektene fort.
Ved narkose hos tannlegen brukes det ofte lokalbedøvelse og lavere doser anestesimidler og smertestillende medisiner. Siden det brukes mindre av de kraftige anestesimidlene, våkner pasienten ganske raskt etter operasjonen. Dette fører til kortere oppholdstid i oppvåkningsrommet og en raskere overgang til normal bevissthet. Pasienten opplever ofte færre bivirkninger som tretthet, kvalme, og desorientering, som er vanlig etter generell anestesi.
Noen opplever smerter fra operasjonsstedet, og noen kan få bivirkninger som frysninger eller sår hals. Hvis du opplever noen av disse bivirkningene, vil anestesilegen gi medisiner for å få deg til å føle deg bedre.
Kvalme er uvanlig med moderne narkosemidler, spesielt i kombinasjon med forebyggende behandling.
Skal du få behandling under narkose? Dette kan du forvente
Råd mot plager i nese og hals
Det er standard å bruke pusterør ( ofte via nesen ) under generell anestesi for at pasienten skal puste godt og unngå at noe fremmedlegeme kommer ned i lungene.
Pusterøret kan irritere strupehodet og luftrøret, som igjen kan gi sår hals etter operasjonen. Sårheten eller ubehaget er vanligvis mildt og går over av seg selv i løpet av noen dager.
I mellomtiden kan dette hjelpe:
- varm drikke, men ikke for varmt, for å berolige halsen.
- halstabletter eller spray kan lindre smerte og irritasjon
- drikk godt for å hindre tørrhet i halsen
- unngå røyking og eksponering for irriterende stoffer, da dette kan forverre halsirritasjon.
Pasienten kan oppleve noe sårhet i nesen, og det hender at pasienter har litt neseblødning som følge av pusterøret. Dette er vanligvis mildt og forbigående. For å minimere bivirkninger, brukes smøremidler som innholder lokalanesteimidler og forsiktig teknikk under intubasjon. Ved sårhet eller neseblødning, kan det hjelpe å holde hodet høyere, unngå nysing eller kraftig neseblåsing. En saltvannsspray som gir fuktighet kan lindre.
Pasientene passes på etter narkose
Fra pasienten legges i narkose til han eller hun våkner blir vitale tegn, som hjertefrekvens, blodtrykk, oksygenmetning og respirasjon, nøye overvåket hele tiden for å sørge for at pasienten er stabil og har det bra.
Mot slutten av en operasjon reduseres eller stoppes tilførselen av anestesimidler. Det pusterør som anestesiteamet ventilerer pasienten med, blir fjernet når pasienten puster på egen hånd og viser tegn til oppvåkning.
Etter inngrepet flyttes pasienten til et oppvåkningsrom, hvor medisinsk personell fortsetter overvåkingen. Hvis pasienten trenger det, gis smertestillende og/eller medisin mot kvalme for å håndtere eventuelle bivirkninger og ubehag.