Sprøyteskrekk og anestesi

chair 2584260 1920

Å få satt en sprøyte er aldri behagelig, men som oftest veldig nødvendig. Det finnes mange og komplekse årsaker til hvorfor noen har sprøyteskrekk, og det finnes ulike typer sprøyteskrekk. Vi har lang erfaring med anestesi på ulike klinikker og er oppmerksom på at noen pasienter syns det er ubehagelig å få sprøyter. I tilfeller når pasienter har sprøyteskrekk bruker vi god tid og forsøker å berolige vedkommende, slik at de får en trygg opplevelse og dermed bekymrer seg litt mindre til neste gang.

Intra-oral injeksjonsfobi eller odontofobi?

Odontofobi er tannlegeskrekk og intra-oral injeksjonsfobi er når pasienten er redd for å få sprøyter i munnen. I mange tilfeller når noen sier de har tannlegeskrekk, så er de egentlig  redde for å få satt sprøyte i munnen. Tannleger er fullstendig klar over at flere lider av tannlegeskrekk og har mange teknikker for å berolige pasienten i forkant. Det finnes gode teknikker for å sette sprøyter og tynne sprøytespisser som gjør mindre vondt å få satt. I mange tilfeller er bekymringene i forkant av bedøvelsen en større belastning enn selve behandlingen. Dersom pasienten har generell sprøyteskrekk finnes det flere teknikker for å gjøre opplevelsen så bra som mulig.

Teknikker for å gjøre det enklere for pasienten

Det er mulig å få anestesi uten å måtte bruke sprøyte. Da inhalerer pasienter narkosegasser, i stedet for å få en sprøyte. Ulempen med dette er at klinikkene trenger et eget ventilasjonssystem og en fordamper som fordeler denne gassen til luften, i tillegg til at gassen er kostbar. Utstyret finnes dermed ikke på alle tannklinikker som har narkoseutstyr. Denne teknikken brukes derfor i høyere omfang på barn, og i tilfeller hvor det er absolutt nødvendig.

I de aller fleste tilfeller er man likevel nødt til å bli stukket for å få anestesi, og for de fleste går dette helt fint. Dersom pasienten har sprøyteskrekk har vi ulike teknikker for å gjøre opplevelsen grei for vedkommende. Vi bruker lang tid og beroliger pasienten før vi skal stikke. Den viktigste faktoren er at vi har svært erfarent personell som har arbeidet med anestesi i mange år. Vi kan også bruke Emla-plaster. Emla-plaster har en lokalbedøvende effekt på huden og brukes i forkant av nålestikk og mindre hudkirurgi. Plasteret inneholder virkestoffene lidokain og prilokain, og kan kjøpes reseptfritt på apotek. Plasteret påføres huden minimum en time før nålestikket og hindrer at du føler smerte i huden.

Forebygging av sprøyteskrekk

Sprøyteskrekk oppstår ofte i barndommen, i perioder hvor de voksne har stor påvirkningskraft på barnet. Dersom vedkommende har opplevd uheldige hendelser i sammenheng med sprøytestikk kan sprøyteskrekk oppstå. Årsaker kan være en kombinasjon av helt normal frykt for sprøyter hos barn, individuell sårbarhet, foreldrereaksjoner som angst og sinne, og dårlige erfaringer ved for eksempel vaksinasjon og blodprøvetaking. I noen tilfeller kan sprøyteskrekk være et symptom på traumatiske hendelser som overgrep eller gjentatte invasive prosedyrer.

Dersom pasienten har hatt dårlige opplevelser med sprøyter, er det viktig å skape trygge rammer for behandlingen. Samtaler i forkant og god dialog når sprøyten skal settes, slik at det ikke oppleves traumatisk for pasienten kan føre til at det neste gang blir enklere å få satt sprøyter. Ved å unngå lang ventetid, slipper pasienten å bekymre seg så lenge.

Aneste Drift har kort ventetid for våre anestesitjenester og har lang erfaring med å behandle pasienter med tannlegeskrekk og sprøyteskrekk. Har du spørsmål om anestesi og sprøyteskrekk?  Ta kontakt med oss på e-post eller bruk vårt kontaktskjema.