Bivirkninger etter narkose

Legemidler som benyttes ved narkose kan gi bivirkninger, men sjelden alvorlige. De vanligste bivirkningene er tretthet, nedsatt vurderingsevne, sår hals og kvalme. 

Når du får narkose (også kalt generell  anestesi), får du legemidler som setter deg inn i en bevisstløs tilstand. Etter inngrepet tar det ofte litt tid før legemidlene er helt ute av kroppen, og dette kan gjøre at du føler deg annerledes enn vanlig den første dagen etter at du fikk anestesi. Det er vanskelig å forutsi hvem som opplever hvilke bivirkninger. Du vil derfor være under overvåkning den aller første tiden etter at narkosen er ferdig, oftest 30 – 60 minutter. Når du er våken og føler deg i fin form, vil anestesipersonalet vurdere om du kan få lov til å reise hjem, eller om du må overvåkes en stund til.  

Vurderingsevnen din kan bli midlertidig redusert

Legemidlene som brukes for å legge deg i anestesi påvirker bevisstheten din. Det er derfor vanlig at du kan oppleve noe nedsatt reaksjons- og vurderingsevne den første dagen etter narkosen. Du må derfor hentes av en annen person etter narkosen, og det anbefales at du er sammen med en annen voksen den første dagen. På grunn av legemidlene du fikk under narkosen kan du ikke kjøre bil, og heller ikke betjene maskiner eller utføre maskinelt arbeid det første døgnet etter narkosen. Siden vurderingsevnen din kan være påvirket anbefales det også at du unngår å ta store avgjørelser og ikke signerer viktige dokumenter de første dagene etter narkosen.

Svekket hukommelse

Hukommelsen din kan være redusert som følge av narkosen, og noen opplever forbigående forvirring den første tiden etter oppvåkningen. Dette er midlertidig, men kan gjøre at du har problemer med å huske beskjeder. Når du er våken og klar, vil du få informasjon om inngrepet. Siden hukommelsen kan være litt dårlig like etter narkosen, vil du i tillegg få informasjonen skriftlig. Dersom du samtykker til det, vil opplysningene også gis til personen som henter deg, i tilfelle du ikke er i stand til å huske dem selv. Vanligvis ringer klinikken som har behandlet deg dagen etter behandlingen for å gi viktig informasjon på nytt.  

Tretthet

Tretthet og slapphet er vanlige bivirkninger av narkose. Legemidlene som gis under narkose legger deg i dyp søvn, og selv om legemidlene raskt er ute av kroppen, henger det ofte igjen en følelse av tretthet de første dagene etter narkose.  Du bør ikke konsumere alkohol eller beroligende legemidler den første dagen etter inngrepet, da kombinasjonen av narkose og alkohol eller beroligende legemidler kan være uheldig.

Sår hals og neseblødning

Under narkosen vil du bli lagt i en bevisstløs tilstand. Dette innebærer at det også  blir vanskelig for kroppen din å puste på egen hånd. Anestesiteamet følger nøye med på pusten din og andre vitale funksjoner under narkosen. Når det er behov for å hjelpe deg med pusten, vil du få lagt inn en tube gjennom nesen eller munnen som hjelper deg med å puste så lenge narkosen pågår. En tube i nesen kan gi mindre neseblødninger. Det er ikke uvanlig å være sår i halsen og hes i stemmen 1-2 dager etter intubasjon.

Kvalme

En annen mulig bivirkning etter narkose er kvalme. Dette er en bivirkning som opptrer relativt sjelden. Kvalme rammer kvinner oftere enn menn, og ikke-røykere oftere enn røykere. I tillegg vil du ha høyere risiko dersom du lett blir reisesyk eller har opplevd kvalme etter narkose tidligere. De som gir deg anestesi har god kompetanse i å forebygge kvalme etter narkosen, slik at du forhåpentligvis unngår kvalme eller oppkast etter at du er ferdig med narkosen.I dag brukes hovedsakelig så kallet total intravenøs anestesi ( TIVA ) med Propofol og Ultiva. Propofol er i seg kvalmeforebyggende og med moderne anestesi er det mye lavere forekomst av kvalme enn tidligere når vi brukte anestesigass som gav kvalme i 50 % av fallen. 

Bivirkninger i oppvåkningsfasen

Noen opplever frysninger og skjelvinger i oppvåkningsfasen etter narkosen. Dette er kortvarig og skyldes at kroppen din jobber med å regulere kroppstemperaturen. 

Når du våkner etter narkosen, er det vanlig å føle seg litt svimmel. Dette er også kortvarig, og går som regel over i løpet av en halvtime. Du vil derfor få ligge i sengen eller stolen en liten stund etter at du har våknet fra narkosen frem til du er stødig nok til å reise deg.

Komplikasjoner av narkose er sjeldent

Komplikasjoner som følge av en narkose er ekstremt sjeldent. Anestesiteamet gjør en nøye risikovurdering av deg i forkant av en eventuell narkose for å vurdere om det er spesielle hensyn som må tas for å ta deg trygt gjennom narkosen.

I artikkelen “Hva er anestesi, når brukes det og hvorfor?”kan du lese mer om hva narkose er, og hvordan det påvirker kroppen din.