Mange kvinner føler ubehag eller engstelse ved tanken på en gynekologisk undersøkelse, og dette er helt normalt. Du er ikke alene, og det finnes hjelp for å gjøre opplevelsen mindre krevende. Vi er meget erfarne med å arbeide med engstelige pasienter og gir deg en trygg opplevelse.
Gynekologiske undersøkelser er en viktig del av kvinnehelsen og bidrar til å forebygge og oppdage sykdommer tidlig. For noen kan angsten bli så sterk at det blir en barriere for å gjennomføre undersøkelsen, men det finnes løsninger som kan hjelpe deg å føle deg trygg og få gjennomført sårt trengte undersøkelser eller behandlinger.
Gynekologisk undersøkelse i sedasjon eller narkose, også kalt anestesi, kan være et alternativ hvis angsten blir for stor. I artikkelen “Hva er anestesi, når brukes det og hvorfor?” kan du lese mer om hva narkose er, og hvordan det påvirker kroppen din.
I artikkelen her kan man du lese om forskjellen mellom narkose og sedasjon.
Hvor vanlig er det, og hvorfor oppstår redselen?
Angst og redsel knyttet til gynekologiske undersøkelser er svært vanlig. Forskning viser at opptil 64 % av kvinner opplever frykt eller engstelse i forbindelse med gynekologiske undersøkelser. Dette gjør undersøkelsen til en av de medisinske prosedyrene som oftest fremkaller angst.
Årsakene til denne frykten er mange og komplekse.
Tidligere negative erfaringer
Kvinner med traumatiske opplevelser, som overgrep, kjønnslemlestelse, traumatisk fødsel eller tidligere smertefulle undersøkelser, kan oppleve at gynekologiske undersøkelser trigger minner og følelser fra tidligere hendelser. For disse kvinnene kan situasjonen føles som en gjentakelse av traumet.
Frykt for smerte eller tap av kontroll
Angst for fysisk ubehag er vanlig – opptil 70 % av kvinner er redde for smerte under gynekologiske undersøkelser. Den intime og ofte ukjente situasjonen kan også føre til følelser av sårbarhet eller tap av kontroll.
Sjenanse og ubehag
Mange føler seg ukomfortable med eksponeringen av intime kroppsdeler. Rundt 40 % av kvinner opplever sjenanse ved tanken på å kle av seg foran gynekologen. Noen bekymrer seg også for lukt, renslighet eller hva gynekologen kan tenke om deres seksuelle helse.
Frykt for dårlige nyheter
For noen handler engstelsen om hva undersøkelsen kan avdekke, som celleforandringer som kan tyde på kreft, eller seksuelt overførbare sykdommer. Frykten for dårlige nyheter kan føre til at man unngår å møte opp.
Helsemessige konsekvenser av å unngå undersøkelsen
Unngåelse av gynekologiske undersøkelser kan få alvorlige konsekvenser. Regelmessige undersøkelser kan være avgjørende for å opprettholde god helse og for tidlig oppdagelse av alvorlige tilstander. Vi skal hjelpe deg å ivareta din gynekologiske helse.
Forsinket diagnose
Regelmessige gynekologiske undersøkelser er viktige for tidlig oppdagelse av tilstander som livmorhalskreft og andre alvorlige sykdommer. Disse kan forbli uoppdaget dersom man ikke tar nødvendige undersøkelser i tide.
Ubehandlede symptomer
Mange kvinner nøler med å søke hjelp for symptomer i underlivet, som unormal blødning, utflod eller smerter.
Slike symptomer kan i noen tilfeller være tegn på betennelsestilstander som, uten behandling, kan utvikle seg til mer alvorlige helseproblemer. som for eksempel infertilitet.
Det er hjelp å få
Det finnes flere flere tiltak for å hjelpe deg som opplever angst for gynekologiske undersøkelser:
God informasjon
Å forstå hva en gynekologisk undersøkelse innebærer, hjelper. Det kan gjøre situasjonen mindre skremmende. Informasjon og veiledning, som er lett tilgjengelig, kan bidra til å redusere frykt og gi deg økt trygghet.
Samtaleterapi
Gjennom samtaleterapi kan psykologer og terapeuter hjelpe deg med å bearbeide traumer og angst. Sammen kan dere utforske og utvikle mestringsstrategier som gir deg bedre kontroll.
Tilpassede undersøkelser
Gynekologer er ofte opptatt av å tilpasse undersøkelsen til dine behov for å skape en tryggere opplevelse. Dette kan innebære å ta pauser, forklare hvert steg underveis og gi deg mer kontroll i situasjonen.
Valg av kvinnelig gynekolog
Mange klinikker i Norge gir deg muligheten til å velge en kvinnelig gynekolog, noe som kan bidra til økt komfort og trygghet for mange.
Gynekologisk undersøkelse i narkose eller sedasjon.
Hvis du opplever veldig sterk angst, kan en gynekologisk undersøkelse i sedasjon eller narkose være et alternativ. Dette kan være spesielt aktuelt for deg som har tidligere traumer eller medisinske behov som gjør vanlige undersøkelser utfordrende.
Gynekologisk undersøkelse i narkose kan være en mulighet både ved rutineundersøkelser, men også ved mer omfattende undersøkelser eller behandlinger. Det er ikke hvor omfattende undersøkelsen er som er avgjørende for om du kan få narkose, men allmenntilstanden din og graden av angst og vegring. I artikkelen “Kan jeg få narkose for min behandling?” kan du lese mer om hvilke vurderinger som gjøres.
Les mer om narkose i denne artikkelen : “Dette lurer våre pasienter på om narkose”.
Viktigheten av åpen kommunikasjon
Husk at helsepersonell er der for å hjelpe deg. Det er viktig å være åpen om din frykt eller bekymring, slik at undersøkelsen kan tilpasses dine behov. Når du deler bekymringene dine, kan helsepersonell justere tempoet, bruke mindre instrumenter, eller foreslå tilpassede løsninger for å gjøre opplevelsen så komfortabel som mulig.
Med riktig støtte og tilrettelegging kan en gynekologisk undersøkelse bli en mindre skremmende opplevelse og bidra til å sikre din helse på lang sikt.
Tenker du at narkose kan være et godt alternativ for deg kan dusende en mail til gyn@anestesispesialisten.no , så ser vi sammen på hvordan vi kan finne en god løsning for deg.
Vi tar dine bekymringer på alvor og har lang erfaring fra pasienter med tannlegeskrekk til å håndtere din angst, uro, usikkerhet og behov for støtte. Ta gjerne kontakt.